Openbreken

Ken je dat, dat iets je ‘zomaar’ lijkt toe te vallen, op het juiste moment? Dat overkwam mij deze week met een blog van transformatie-coach Alan Seale over ‘The Great Breaking Open’.

Zoals zoveel mensen betrap ook ik me de laatste tijd regelmatig op een gevoel van somberheid en moedeloosheid over de ontwikkelingen in Nederland en in de wereld. Vrijwel dagelijks is er nieuws dat dit sentiment voedt, zeker sinds de recente machtswisseling in Amerika. Het vraagt bewuste aandachtsoefening, elke dag weer, om mijn blik niet te vernauwen en me niet te laten meesleuren in de publieke golven van emotie.

Seale’s verhaal is zo’n aandachtsoefening. In heldere, rake woorden houdt hij een spiegel voor hoe je ook kunt kijken, met een ruimere blik, met een opener hart. Misschien valt de wereld niet uit elkaar, zegt hij, maar breekt ze open. Dat betreft niet alleen structuren en systemen die niet meer beantwoorden aan de behoeften van deze tijd. De kern en bron ervan is het openbreken van de menselijke geest. Dat is hoogst ongemakkelijk. Het haalt oude zekerheden overhoop en raakt ons allemaal rechtstreeks, in allerlei gedaanten. De eerste neiging is vaak om te verkrampen, muren op te trekken. Maar daarmee doen we onszelf tekort. Want, zegt Seale:

“The human spirit is stronger and more powerful than many of us have ever imagined. It’s much bigger than any national spirit or the spirit of any political party, religion, or economic class. The human spirit has no economic, political, or religious affiliation. It has a human affiliation. And it has a strong sense of its place within a more-than-human world. The human spirit is breaking open to let us know in no uncertain terms that we have been dreaming too small a dream, holding too small a vision.”

Seale daagt ons uit om bewust te kiezen om een grotere visie te leven. We doen de menselijke geest tekort door haar vooral te gebruiken voor ons eigenbelang, terwijl we ook een mooiere wereld voor iedereen kunnen creëren. Dat behoeft geen grootse gebaren. Door kleine concrete daden halen we die wereld naar ons toe. Kijk en luister bijvoorbeeld even naar hoe de Amerikaanse moslim Karim Sulayman onlangs met een bord op straat ging staan om zijn vertrouwen in mensen uit te drukken – en daar prachtig veel vertrouwen voor terug kreeg.

“The very act of dreaming together and responding to the dream will itself be the beginning of the healing process for the human spirit.”

Hoe de toekomst er uitziet is aan ons.

Hier vind je het hele artikel van Alan Seale.

Een mooie verdieping van deze gedachten is te vinden in Seale’s nieuwste blog ‘Holding fast to love’ . Een krachtig appèl voor liefde als grote creatieve kracht die alles omvat, ook angst.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.