Luilekkerland

Kockengen 1

Gevonden in een kringloopwinkel: een 17e eeuwse kaart van midden Nederland.
Een leeg land, met slechts hier en daar een stadje of dorp. Maar ook toen al een mensenhanden land, ingepolderd, uitgegraven, aangelegd.

Kockengen 3

Gisteren liep ik in een stukje van deze kaart, het polderland rondom Kockengen. De naam ‘Cocagne’, Luilekkerland, moest arbeiders lokken naar het zware ontginningswerk van het veenmoeras. Een luilekkerland zal dat niet zijn geweest.

Kockengen 2

Nu komt de plek er dichter bij in de buurt. Het dorp straalt rust en tevredenheid uit. Het omringende land is stiltegebied. Boeren en natuurorganisaties hebben er samen wat moois van gemaakt. Veel kruidenrijke zones met weidevogels, ook de zeldzaam geworden grutto en zwarte stern. Malse weilanden met tevreden koeien van oud-hollandse rassen. Rustieke kades, sloten en vaarten waar het zingt, zoemt en kwaakt. In het dorp twee volle kerken waar uit volle borst gezongen wordt.

Een stukje verleden in het heden – nabij.

Kockengen 4

 

 

2 thoughts on “Luilekkerland

  1. Leuk, we zijn onlangs ook Door Kokengen gelopen op de wandeling van ns van Woerden naar Breukelen. Je beschrijving klopt helemaal!
    Fijn om je zo bewust te kunnen zijn van de schatten die Nederland bergt en dus ook weer creëert.

    1. Leuk dat jullie de beschrijving zo herkennen. Mooi gezegd, dat Nederland heel wat schatten bergt en ook weer creëert.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.